Suanzes: “El futur del club depèn de la feina de la base”

Lara Suanzes, coordinadora de Cistella Petita de l’AB Premià. Aquesta temporada, ha arribat a la disciplina premianenca provinent del Femení Sant Adrià. Confia en el futur prometedor del club i la il.lusió que transmet, el treball és la seva senya d’identitat i creu que el treball i desenvolupament dels equips de Cistella Petita és clau per al desenvolupament dels propers anys. Per això li preguntem els objectius que es marca.

El club ha fet una aposta important per a les primeres categories i vol fer un seguiment acurat de la formació des de l’inici, entenent que és important. Hi estàs d’acord?

Hi estic totalment d’acord, al 100% . Els clubs no professionals depenen de la base i quan abans ens hi posem podrem treballar més i millor per formar els nostres petits jugadors. De fet, d’aquesta bona feina depèn el futur del nostre club.

Has acceptat l’oferta de l’AB Premià entre les moltes que has tingut. Per què has decidit triar el club?
He triat l’AB Premià per la il.lusió que em va transmetre el club i el seu director esportiu, l’Alfonso Gijón. Han apostat per un projecte que il·lusiona i tant la junta com gent del club treballa molt i bé per aconsegur millorar. La voluntat hi és, la feina també i ara només falta executar el pla previst.  A més, tinc molt bones sensacions i des del principi he cregut que hi treballaré molt a gust. Això per a mi és molt important.

La pedrera és clau per a un club que intenta fomentar talent i recuperar essència competitiva. Què cal tenir en compte des de les primeres categories?
El primer que necessitem són nens i nenes que vulguin descobrir aquest esport.  Tots ells són el nostre futur: el treball que fem avui amb ells és el que serem demà. Serà el pur reflex. En aquestes primeres categories és vital treballar per la formació del jugador i dic formació en tots els àmbits: tant esportiva com no esportiva. Qüestions on l’educació també té un paper molt important. Si parlem a nivell esportiu, cal treballar per a que el jugador millori, sumi eines i recursos. Estem parlant de formar per competir, però també és vital per al desenvolupament del jugador rebre en aquestes categories una bona educació esportiva per apendre a competir, respectar, conviure, ser responsable i educat.

S’ha de tenir un talent especial per convertir-se en bon jugador/a o amb aquest seguiment específic es pot arribar més lluny?
Sempre hi haura qui tindrà un talent especial, però sense treball no pots arribar gaire lluny. Això queda molt clar. És obvi que quan més qualitat tingui la formació dels nostres joves jugadors millor serà la seva evolució.

El caràcter competitiu també es treballa? Perquè jugadors tan petits potser fan bàsquet només per diversió, per aprendre i adquirir certs valors.
Tot es pot treballar i més quan parlem de minibasquet. Un nen no es planteja escollir un esport pels valors que transmet. De fet, juguen per diversió i malament aniríem si no es diverteixen. Però és clar que jugant a bàsquet aprendran i adquiriran valors i hàbits que els serviran per a moltes altres coses a la vida.

Quin són els objectius que et marques com a coordinadora?
Les darreres temporades el club ha augmentat el seu número de jugadors i d’equips sobretot de base, fruit de la bona feina. Volem seguir per aquest camí. També millorar la formació dels equips de minibasquet per obtenir la màxima evolució dels jugadors. I finalment, fer crèixer la secció femenina: que les nenes sàpiguen que a Premià de Mar hi ha basquet. Ara estem intentant tancar un equip premini femení ( nenes nascudes als anys 2008 2009 2010) així que aprofito per convidar a les nenes de Premià a que vinguin a jugar amb nosaltres.

Què et cal per acomplir-los?
Primer de tot acabar de coneixer els equips i els jugadors. Veure on estem, i com podem millorar.
I per suposat els entrenadors: són els encarregats del dia a dia dels equips, de la formació que reben els jugadors i de transmetre la il·lusió per aquest esport

Què vols haver aconseguit quan arribem al mes de juny de 2018, ara que tot just començarà una nova temporada?
Sona a tòpic, però espero que al juny de 2018 tots siguem millors: el club, els equips de base, els entrenadors i per suposat ll’essència : els jugadors. M’agradaria que els 6 equips de cistella petita i tots els jugadors puguin estar satisfets de la seva progressió, del seu treball individual i col·lectiu, de la temporada i que tinguin més ganes encara de començar la següent.